Danske øjenlæger til Myanmar i morgen: Vil give fattige synet igen
To øjenlæger og en operationsassistent begiver sig 31. oktober ud på en operationstur til Myanmar for andet år i træk. De skal befri fattige for grå stær og uddanne lokale øjenkirurger.Mens mange danskere tager på efterårsferie i strandkanten under sydligere himmelstrøg, er der andre, der hjælper fattige i den tredje verden. Tre synsspecialister tager i slutningen af oktober til Myanmar (tidligere Burma) for ligesom sidste år at behandle så mange som muligt for deres øjenlidelser.
– Behovet er kæmpestort i Myanmar, og vi har ingen begreb om den fattigdom, som burmeserne lever i. Lokalbefolkningen lider af især grå stær som følge af for dårlig og forkert ernæring, og vi har planer om at nå flere hundrede patienter i løbet af de dage, vi er på klinikken, forklarer øjenlæge Jannik Boberg-Ans fra EuroEyes. Med teamet fra EuroEyes følger blandt andre hans hustru, Gøril Boberg-Ans, der er overlæge på øjenafdelingen hos Rigshospitalet
Årets ekspedition er blot én i en række, og sidste år var danskerne også i Myanmar. – Vi føler, at vi kan gøre en stor forskel ved at tage til Myanmar, og det er forklaringen på, at vi tager afsted for andet år i træk. Det er fantastisk at give blinde synet tilbage, siger øjenkirurgen, der på operationsturen til Myanmar også arbejder sammen med kolleger fra andre nationaliteter.
Det er planen, at danskerne skal dele ud af deres ekspertise til de burmesere, der står for øjenklinikken til daglig. Jannik Boberg-Ans er godt klar over, at de ikke endevender fagligheden på en uges tid, men det giver ham alligevel en tilfredshed, at projektet trods alt bliver mere bæredygtigt.
Glæden ved at give
For de danske øjenlæger er det værd at tage en uge ud af kalenderen og give til andre, når man får en masse gode oplevelser igen. – Den største glæde er at kunne give, og vi mærker oprigtig den glæde, når vi hjælper folk, der ellers var håbløst stillet, fortæller Jannik Boberg-Ans, der på tidligere missioner har mærket lokalbefolkningens livsglæde på trods af de håbløse forhold.
– Vi møder mange, der ikke har til dagen og vejen, men livsglæden har de intakt. Det er jo værd at tage med hjem til Danmark, og det sætter på mange måder vores liv i perspektiv, fortæller øjenlægen.
Danske briller gør en forskel
Danske EuroEyes-patienter har doneret flere hundrede briller, som de efter øjenoperationer ikke længere har brug for. De aflagte briller bliver nu delt ud til fattige i Myanmar.
– Mange af de danske patienter, som vi har opereret på det seneste, får nu mulighed for at hjælpe fattige i Myanmar med deres aflagte briller. Det fremstår som en smuk gestus, når vi ser, hvilken forskel selv små bidrag gør i den tredje verden, mener Boberg-Ans. Han har sammen med kolleger fra EuroEyes taget initiativ til Redsynet.dk, hvor danskere kan donere briller og penge.
Fakta: EuroEyes består af 22 klinikker i Danmark, Kina og Tyskland, som korrigerer synsfejl med linseudskiftning samt nyeste laserteknologi. Klinikkerne har behandlet over 300.000 patienter for alle grader af nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og grå stær. Desuden opereres stadig flere for alderssyn for at undgå brug af læsebriller.